10 tips för en perfekt eyeliner

http://sofiaboman.com/blog/2016/02/21/10-tips-for-en-perfekt-eyeliner/

Det här klippet är underbart! Alla som försökt sig på en eyeliner känner nog igen sig!

Vi är många som tycker det är snyggt med eyeliner, men som drar oss för att göra det på grund av att det slutar upp som i klippet ovan. Som med allt annat i makeup så finns det inga genvägar – det krävs övning – men det finns några fällor som en kan undvika för att lättare få till en perfekt eyeliner. Detta är mina tips!

1. Prova olika penslar för att hitta det som fungerar bäst för dig!

Hitta det verktyg som passar dig bäst! Om du är ”nybörjare” eller inte lyckas bra med tunna eyelinerpenslar så rekommenderar jag att du använder dig av en snedskuren pensel. Den är bredare och du behöver därmed inte applicera eyelinern med lika många penseldrag som med en tunn. En tunn eyelinerpensel rekommenderar jag att du använder för att få till den perfekta vingen och i inre ögonvrån (den snedskurna kan då vara lite klumpig).

2. Malla ut eyeliner och vinge

Innan du börjar arbeta med eyelinerfärgen (oavsett om du väljer att använda penna, gel eller flytande eyeliner), malla ut eyelinern med torr ögonskugga t ex i en mörkbrun färg. På så sätt kan du lätt se vart eyelinern hamnar och därmed göra misstagen innan du lägger eyelinerfärgen som är svårare att få bort.

3. Titta in i spegeln!

Vingen får du på rätt plats och bäst i formen om du tittar rakt in i spegeln när du mallar ut den. Då kan du även kolla av om eyelinern och vingarna är symmetriska. Är de inte det så kan du ändra det nu innan du lägger eyelinerfärgen.

4. Applicera eyelinern med korta penseldrag

Undvik långa penseldrag! Det är lätt att dina ögon plötsligt blinkar till och att färgen hamnar på helt fel ställe. Långa penseldrag kan dessutom göra att du placerar eyelinern för långt ifrån fransraden och långt upp på ögonlocken. Lägg istället eyelinern med korta penseldrag så att du kan blinka mellan penseldragen.

5. Börja applicera eyelinern i mitten på ögat

Börja med att applicera eyelinern i mitten eller i ytterkanten av ögat (där vi vanligtvis vill att eyelinern ska vara kraftigare) istället för i inre ögonvrån för där är vi känsligare. Genom att börja applicera eyelinern i yttre ögonvrån, hinner ögat vänja sig vid penseln så att du slipper onödiga blinkningar när du närmar dig inre ögonvrån.

6. Applicera eyelinern nära fransraden 

Försök lägga eyelinern så nära fransraden som möjligt. Det kan du göra genom att luta penseln mot fransarna. På så sätt undviker du luckor utan färg mellan eyelinern och fransarna. Skulle du applicera färgen fel så hamnar den på fransarna istället för på ögonlocket, vilket inte gör något för där ska du ju ändå ha på mascara.

Genom att lägga eyelinerfärgen nära fransraden kan du dessutom utöka tjockleken på den efterhand utan att gå ifrån formen som du mallat ut. Det är bättre att kunna lägga till färg än att behöva ta bort.

7. Blunda inte och dra inte i ögonlocken

Blunda inte och dra inte för mycket i ögonlocken när du lägger eyelinern. Ögonformen förändras när du gör det och eyelinern riskerar därför att hamna fel, bli ojämn och/eller hackig.

8. Rätta till misstag med tops 

Om du skulle göra några misstag när du lägger eyelinern så kan du lätt rätta till de med tops och sminkborttagningsmedel. Du kan också använda tops för att spetsa till vingen om du inte tycker den blivit tillräckligt skarp.

Doppa en tops i sminkborttagningsmedel och dra den sedan längs med vingen för att få till önskvärd form. Applicera concealer eller foundation längs med vingen när du är klar eftersom den troligtvis flit med i samband med korrigeringen av vingen.

9. Lägg eyelinerfärg mellan fransarna

Applicera eyelinerfärg även mellan fransarna (inte på vattenlinjen utan mellan fransarna) för att undvika ljusa luckor och för att skapa ett intensivare intryck.

10. Böj fransarna efteråt

Använder du fransböjare? Böj i så fall fransarna efter att du har gjort klart din eyeliner. Annars kommer dina böjda fransar troligtvis att vara i vägen för penseln.

Lisa Nilsson, Sweden Models | Foto: Karina Szuter

Foto: Karina Szuter | Modell: Lisa Nilsson, Sweden Models | Makeup & hår: Sofia Boman | Copyright South Side Agency

Lycka till! Har du några andra tips på hur du lärt dig lägga en perfekt eyeliner så dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

@muasofiaboman

Ett kommentar till

Kommentera