Årets vårskrik

https://sofiaboman.com/blog/2020/03/27/arets-varskrik/

För en vecka sedan var det exakt 6 år sedan jag startade mitt företag och började frilansa som makeupartist. 6-års jubileum och jag kan inte fatta det! I vissa avseenden känns det som om det var igår, i andra som om jag inte gjort annat. Det är otroligt va snabbt tiden går och vilken resa det varit och är!

Idag när jag skriver detta är det framförallt två uppdrag som jag kommer att tänka på för att båda haft stor inverkan på mig och mitt företagande.

Jag minns det som igår, första gången jag ensam skulle iväg på praktik under min utbildning. En oförglömlig sådan för att det var en så hemsk upplevelse. Inför uppdraget hade jag fått veta att jag skulle lägga makeup på ett fåtal modeller, men väl på plats handlade det helt plötsligt om ett tiotal på samma överenskomna tid. Jag mötte en otrevlig kontaktperson som inte förstod vad det innebar att ta in en makeupartist under utbildning på praktik, som ställde alldeles för höga krav utan att vara tydlig med sina önskemål. Jag genomförde uppdraget med hjärtat i halsgropen och lämnade med en känsla av otillräcklighet.

Idag tackar jag kontaktpersonen för den mardrömssituation jag upplevde att hon satte mig i för att det hände så tidigt i min karriär så att jag kunde ta lärdom av det. Det kunde ha knäckt mig totalt (var det så här det var att frilansa som MUA?), men istället bestämde jag mig för att jag aldrig mer skulle tillåta mig själv att hamna i en sådan situation igen. Erfarenheten gjorde mig ödmjuk inför de utmaningar vi makeupartister ställs inför, men framförallt har den lärt mig att ställa krav på allt ifrån arbetstid, arbetsmiljö, kommunikation och ersättning. Idag har jag därför äran att få jobba med professionella uppdragsgivare som ser värdet i mina tjänster och tar mitt arbete på allvar.

Ett annat uppdrag som jag ofta tänker tillbaka på när jag tvekar på mig själv eller när jag vill beskriva hur det gick till när jag började jobba med bröllop, är mitt första bröllopsuppdrag. Det var en väns vän som kontaktade mig för makeup och hårstyling till hennes bröllop: ett Ronja-Rövardotter-inspirerat-bröllop. Jag minns det första samtalet så väl. Malins frågor, önskemål och planer, och mina osäkra svar och kommentarer som syftade till att fly fältet, som hon inte gick på. Helt ärligt förstår jag än idag inte varför hon valde att anlita mig då, men jag är så tacksam för det idag. Det var med skräckblandad förtjusning som jag tog mig an provtillfället som jag var ganska säker på inte skulle leda till nåt bröllopsuppdrag eftersom Malin då skulle ”upptäcka” att jag inte var så bra som hon trodde. Så fel jag hade! Några månader senare var jag iväg till Borås för mitt första bröllopsuppdrag. Om detta finns det faktiskt ett helt inlägg på min blogg här.

Bröllop vid Viaredssjön, Borås. Fotograf: David Berg www.davidberg.se Makeup och hår: Sofia Boman www.sofiaboman.com

Det här uppdraget och bilder från det (tagna av Fotograf David Berg) som jag sedan lade till i min portfolio, ledde till att både blivande brudar och andra kunder insisterade på att jag skulle styla deras hår. Ödets ironi. Under min utbildning var det inte min plan att varken styla hår eller jobba med bröllop. Ändå har jag varit iväg på runt 100 bröllop för att göra makeup och hårstyling på brudar och deras följen och så driver jag Brudmakeup.se – makeup & hårstyling till bröllop med ett team av professionella makeupartister som gör makeup och hårstyling till just bröllop.

Ibland öppnas dörrar som vi inte själva valt att öppna och ibland är det så att andra personer ser saker i/hos oss som vi inte är medvetna om själva eller inte vågar ta för oss på grund av osäkerhet. I den här branschen, var du den första att lära mig det Malin! ❤️

Att driva eget är bland det tuffaste, mest utvecklande och roligaste jag gjort! Det är utmanande att vara egenföretagare och därmed också utvecklande på så många plan. Oavsett om man frilansar som makeupartist eller gör något helt annat så handlar en stor del av arbetet om att just “driva företaget” med allt vad det innebär och att våga “kasta sig ut” gång på gång. Det är då en enorm styrka att få möta, samarbeta med och följa andra småföretagare som ofta delar samma eller liknande erfarenheter och utmaningar.

Så nu klappar jag inte bara mig själv på axeln och är tacksam för att jag fått göra detta i 6 år, utan jag vill framförallt hylla alla småföretagare för att ni inspirerar, har modet och drivkraften att vara egenföretagare – i synnerhet i tider som dessa då det är extra tufft!

Hejja oss & kämpa på! ❤️

* * * * *
STÖD SMÅFÖRETAGARE i den mån du har möjlighet!

♥︎ Omboka istället för att avboka.
♥︎ Om du inte kan gå ut, gör vad du kan online.
♥︎ Små-shoppa eller köp presentkort som du kan nyttja framöver.
♥︎ Ta dig tiden att tipsa om, rekommendera, gilla, kommentera och dela inlägg i sociala medier!

♥︎ Peppa och stötta varandra!

#supportyourlocal #supportsmallbusiness #supportlocalbusiness#stödsmåföretagare #stödsmåföretag

* * * * *

Lämna en kommentar