Som ur en medeltida saga

Det var redan under utbildningen som jag tog emot mitt första bröllopsuppdrag. Malin, som hade fått kontakt med mig via en gemensam vän, ville att jag skulle göra makeup och hår inför hennes bröllop i juli månad. Jag skulle tänka Ronja Rövardotter. Min favoritsaga som barn. Det var hennes inspiration. Naturligt, vackert och lite vilt.

Fotograf: David Berg www.davidberg.se
Foto: David Berg www.davidberg.se

Som med alla andra yrken kommer det en dag då utbildningen är avslutad och man ska klara sig på egen hand. Inga lärare finns där för att svara på alla ”dumma frågor” och ge stöd eller feed back. Som frilansande makeupartist jobbar man ofta ensam och har därmed bara sig själv att lita på. När det kommer till bröllop är det dessutom så att man inte enbart ska göra en makeup (och ev hårstyling) som kunden kan känna sig nöjd och trygg med, utan den ska klara väder och vind och hålla i flera timmar, från morgon till sen natt, på en av kundens största dagar i livet – bröllopsdagen! Så det var med fjärilar i magen och skakiga ben som jag satte mig på tåget till Lund för min första provmakeup. Från att ha fått stöd från lärare under utbildningen, skulle jag nu stå på egna ben.

Malin log stort när hon välkomnade mig in i den ljusa lägenheten. Hon hade en varm personlighet och jag kände mig snabbt bekväm i hennes sällskap. Under tiden jag provade håruppsättningen och två olika sminkningar, pratade vi om allt mellan himmel och jord. Vi höll på i några timmar. Så snart jag kände mig nöjd med makeup och hår, tog Malin fram en gammal handspegel och inspekterade resultatet nära ett av fönsterna där ljuset var som bäst. Vi diskuterade lite kring de olika stilarna på makeupen. Hennes syster kom med sina synpunkter och sedan även hennes blivande man. Alla tyckte vi samma sak som Malin. Den honungsfärgade ögonskuggan passade henne bäst.

Malin hade bestämt sig. Det hade blivit precis som hon önskade och jag skulle få göra samma sak på bröllopsdagen. Mitt första bröllopsuppdrag var bokat! Jag var så glad och lättad över att Malin hade blivit så nöjd samtidigt som jag funderade över vad jag hade gett mig in i. Tänk om det inte skulle bli lika bra på bröllopsdagen! Tänk om jag inte skulle lyckas göra håruppsättningen på samma sätt igen! Då skulle jag göra henne sååå besviken! Det var hennes bröllopsdag(!) så hur kunde hon känna sig så säker på mig?

Det var på en sagolik plats, vid Viaredsjön utanför Borås, som de gifte sig. Malin och Pontus.

Jag var på plats tidigt för att förbereda Malin inför bröllopet. Malin hänvisade mig upp i det lilla tornet på huset med utsikt över skog och sjö. Där skulle vi göra henne klar inför hennes stora dag. Det var en varm sommardag i juli så vi fick öppna alla fönster uppe i tornet. Solen sken och nere vid vattnet förbereddes bröllopet med tält, bord och servering. Hela familjen var där och alla verkade ha fått en uppgift i förberedelserna. Utifrån kunde vi höra repetitionerna av sång och musik inför vigseln. Malin höll för öronen emellanåt eftersom delar av ceremonin annars inte skulle bli någon överraskning och jag fick anpassa mig därefter med penslarna.

Vi hade hunnit med halva sminkningen när det var Malins tur. Hon skulle sjunga på sitt eget bröllop. Vi pausade för hennes repetition och efter en stund var hon tillbaka igen för resten av sminkningen och håruppsättningen. Åh, va hon var orolig för att tårarna skulle komma under vigseln och förstöra hennes sång. Det gjorde de ju redan när hon lite försiktigt övade på sin sång under tiden jag sminkade henne. Mina ögon fylldes också med tårar.

Jag hjälpte Malin på med klänningen och slöjan. När murgrönan väl var satt på plats i håret, var hon klar. Vilken vacker brud jag hade fått äran att göra iordning. Hon strålade!

Gästerna hade anlänt och satt sig på stolarna som var uppställda i rader ner mot bryggan, där vigseln skulle hållas. Malin hade bjudit in mig att stanna kvar under vigseln och fotograferingen. Jag som så gärna ville se resultatet och vara med under fotograferingen stannade kvar, lite så där i bakgrunden..

Sorlet från gästerna tystnade när några män ställde sig upp nere vid vattnet och började ta ton på den här storslagna melodin från Ronja Rövardotter. Vi vände oss alla om och bakom oss, ut från skogsdungen, kom de tillsammans sakta ner mot vattnet. Malin och Pontus. Som ur en medeltida saga.

Under vigseln kom molnen sakta in över oss och det var under Malins systers operasång som regnet plötsligt (episkt!) öste ner. Vi som inte hade paraply fick springa och ta skydd i det stora tältet som var inrett för efterfesten. Men bara för en kort stund. Det var som om ett moln bar på regnet för solen tittade snabbt fram igen och ceremonin kunde fortsätta.

Då var det som sägs bringa rikedom och lycka i äktenskapet för mig ett oväntat avbrott som kunde förstöra smink och håruppsättning. Så, så snart vi hade samlat oss för fotograferingen, tog jag mig därför snabbt och nyfiket fram för att titta till Malins smink. Det och håruppsättningen hade hållit sig fint – trots regnskuren. Då tyckte jag att det var så himla typiskt att det skulle regna och blåsa – på mitt första bröllopsuppdrag. Idag är jag tacksam för att regnet kom. Nu vet jag att jag kan få hår och smink att hålla. Och, eftersom det sägs bringa rikedom och lycka i äktenskapet får det nu (om än bara lite smått) gärna regna! :)

Det har snart gått ett år sedan jag var iväg på mitt första bröllopsuppdrag och det var tack vare Malin som jag vågade mig på ett andra och tredje. Hon trodde på mig, fick mig att våga och tro på att jag faktiskt kan. I början är vi nog många som behöver en liten spark i baken för att våga slänga oss ut i det som känns osäkert och främmande trots att vi egentligen har kunskaperna. Erfarenheten kommer med tiden, men för att få den måste vi våga..

Fotograf: David Berg www.davidberg.se
Foto: David Berg www.davidberg.se

Malin och Pontus, tack för att jag fick vara med och dela denna dag tillsammans med er! Det var en ära och jag önskar er all lycka! ♥︎

@muasofiaboman

Se fler bilder från bröllopsfotograferingen i min portfolio och på fotografens blogg.

 

Produktlista

Foundation: .Färg creme foundation
Countoring: Skuggning .Färg ”Nougat” och highlight .Färg ”Grädde”
Rouge: .Färg ”Aprikos
Bryn: .Färg ”Nougat”
Ögonskugga: .Färg ögonskugga ”Honung”
Fransar: Isadora mascara och trebensfransar
Läppar: .Färg ögonskugga ”Aprikos” blandat med .Färg läppglans ”Il Direttore”

@muasofiaboman
Följ min blogg med Bloglovin

2 kommentarer

Lämna en kommentar