10 tips på vad du som MUA bör undvika

Foto: Patricija Dacic
Modell: Tijana Nikolic
Makeup & hår: Sofia Boman

Misstag gör vi alla och det är ju bra för då lär vi oss nåt nytt, men så finns det också de där enkla, till synes självklara och/eller märkliga sakerna som man kan ha i åtanke för att inte hamna i oönskade eller onödiga situationer och för att slippa gå omvägen. I detta inlägg delar jag med mig av några sådana tips på vad du som makeupartist bör undvika.

1. Åk inte ensam på uppdrag!

Vi är ofta ”ensamma” i vårt arbete – det är liksom en naturlig del av det – men just därför är det viktigt att alltid vara försiktig och uppmärksam. I synnerhet i början av din karriär (tills du etablerat kontakter) då det framförallt är då du kan stöta på oseriösa aktörer eller personer som kanske har andra avsikter än portfoliobyggande. Känner du inte de du ska jobba med sedan tidigare, stäm av på telefon innan uppdraget, bestäm möte med personen ifråga på offentlig plats innan ni träffas för uppdraget. Tycker du det känns konstigt eller pinsamt? Tänk då på att det handlar om din säkerhet och att den som tycker att dina frågor är märkliga kanske inte har samma intentioner som du med uppdraget.

2. Undvik inte frågor!

Du kommer få många för dig ”konstiga” eller otydliga förfrågningar. Lär dig ställa frågor inför uppdrag så att du förstår vad det är du ska göra och be om inspirationsbilder. Bilder säger mer än ord. En eyeliner för dig, behöver inte vara det för kunden/uppdragsgivaren. Ställ ytterligare frågor om du fortfarande känner dig osäker. Bestäm dig för vilka frågor som alltid är aktuella oavsett uppdrag och vilka frågor du bör ställa när du tycker dig ana att det handlar om bilder som du kanske inte har användning av eller om det är något du tycker är skumt.

3. Undvik rabatterade eller låga priser!

Med dina priser signalerar du ditt värde som makeupartist – du lägger ner pengar, tid, energi och engagemang i ditt arbete – så bestäm dig för en prislista och en ersättning och håll dig till den! Det är svårt att ta mer betalt när man väl etablerat ett rykte om sig som ”billig makeupartist”.

4. Undvik ”kompispriser”!

Bestäm dig för vilka personer som ingår i din närmsta krets – de som du kan tänka dig göra makeup och hår på för en billigare peng. Det kan annars vara svårt att ta betalt. Dina första kunder är kanske just ”bekanta” och dessa kan visa sig vara många..

5. Köp inte en massa makeup!

Jag veet – för oss makeupartister är smink som godis för barn – och det är supersvårt att låta bli med alla nya produkter på marknaden, men försök! Du kommer snabbt inse hur dyrt det blir och du kommer inte ha användning för allt – dels på grund av bäst-före-datum och dels på grund av att du enbart behöver en begränsad mängd produkter. Skaffa dig ett kit som funkar för dig och fyll på det efterhand vid behov. Du kommer kunna göra ett grymt arbete på uppdragen även om du inte har allt det senaste i ditt kit! Det är inte dina produkter som gör dig professionell, utan det är din förmåga att skapa!

6. Ta inte jobb/kunder som du inte vill ha!

De uppdrag du väljer att göra, kommer utan tvekan leda till fler liknande uppdrag. Precis på samma sätt som du kan locka fler uppdrag som du vill ha, kan du locka uppdrag som du inte vill ha – så håll dig till de jobben/kunderna du vill ha!

7. Jämför dig inte med andra!

Många av oss är så bra på att se ner på vår egen förmåga, förminska oss själva och vårt eget arbete. Låt framgångsrika makeupartister inspirera dig, men jämför dig aldrig med någon annan än dig själv!

8. Kopiera inte!

Inspireras av och ta hjälp av andra, men kopiera aldrig! Var din egen! Lägg tid, energi och pengar på att göra din egen grej! Det kommer få dig att sticka ut för det du gör är unikt!

9. Retuscha eller ändra aldrig bilder utan att höra med fotografen först!

Visst kan du som MUA ha önskemål och i samarbete med fotografen komma överens om hur bilden ska se ut, men kom ihåg att det i slutändan är fotografen som är upphovspersonen och därmed bestämmer hur bilden ska se ut och hur den får användas.

10. Lägg aldrig ut bilder utan godkännande/medgivande!

Tar du egna, fråga alltid personerna på bilderna om det är okej att du använder dem. Är det bilder som någon annan tagit, hör med hen om det är okej att du använder dem. Tänk också på att du behöver godkännande av vårdnadshavarna om det är barn med på bilderna.

VILKET TIPS GILLADE DU BÄST? HAR DU FLER TIPS PÅ VAD VI MUOR BÖR UNDVIKA? Kommentera gärna!

Lämna en kommentar