Hur blir du makeupartist?

Funderar du på att bli makeupartist, men vet inte riktigt var du ska börja? Det finns så mycket att lära om makeuptekniker, yrket i sig, försäljning, affärsplanering och marknadsföring, och konkurrensen bland makeupartister är stor, så en bra start är att börja med att gå en makeupartistutbildning!

Som makeupartist ska du kunna sminka personer med olika hudtyp och hudfärg, i olika sammanhang för olika syften. Du ska kunna förstå en kunds/uppdragsgivares önskemål och leverera ett resultat inom bestämda tidsramar. Du ska kunna göra ditt jobb på olika locations (platser för uppdrag) – det kan röra sig om att lägga en makeup utomhus i skogen eller på stranden, på ett hotellrum, i en studio eller i en hemmamiljö så du behöver veta vad du ska tänka på och hur du anpassar din arbetsplats så att du kan göra ditt jobb oavsett var du hamnar. Går du en utbildning som ger dig en bred bas med teoretiska och praktiska yrkeskunskaper, har du alla förutsättningar att börja jobba som makeupartist direkt efter avslutad utbildning!

Det finns mängder med makeupartistutbildningar där ute så hur ska du kunna veta vilken utbildning/skola du ska välja?

För egen del så visste jag att jag ville frilansa som makeupartist och komma ut i arbete direkt efter utbildningen, så för mig var det avgörande (1) att flera framgångsrika frilansande makeupartister som hade gått på skolan rekommenderade den, och (2) att skolan var seriös, något jag bl a förstod när jag blev kallad till intervju innan antagning.

HUR VÄLJER DU UTBILDNING?

Det finns mängder med makeupartistutbildningar att välja på där ute så fundera över vad det är du vill göra efter utbildningen, undersök utbudet utifrån dina mål och var noggrann med att kontrollera att skolan erbjuder dig det som yrket kräver. Här är några av mina tips på vad du kan tänka på och som kan underlätta val av utbildning och skola. 

1. Läs på, kontakta skolorna och fråga varför du ska välja just den skolan/utbildningen. Vad är det för skola – är den seriös? Hur länge har den funnits och vilka är lärarna som undervisar? Hur ser skolans kontaktnät ut – kan du komma ut på bra praktikplatser under utbildningen? Ingår ens praktik? Hur ser kurs-/läroplanen ut? Vad omfattar den? Utöver makeuptekniker, ingår även service, försäljning och affärsplanering?

2. Hur bedrivs utbildningen? På distans, online eller är det lärarledda lektioner på skolan? 

3. Lockas inte av titlar! Skulle skolan ha olika utbildningar som leder till olika titlar, fråga vad det är som skiljer dem åt när det gäller innehållet. Det kanske låter märkligt, men titlarna kan vara vilseledande. Du ska nämligen, oavsett vilken makeupartistutbildning du väljer, efter avslutad utbildning få ett diplom där det framgår vad du har studerat och att du är ”färdigutbildad makeupartist”. Titta på innehållet i utbildningen och vad det är som erbjuds – det är det viktiga!

4. Många makeupartistutbildningar kostar en del så ta reda på vad som ingår i kursavgiften! Oftast är studierna inte CSN-berättigade så fundera över hur du isf kan betala avgiften. Undersök vilka alternativ du har. Går det kanske att delbetala avgiften?

5. Låt inte avgiften skrämma dig! Är det så att du verkligen vill bli makeupartist, får med dig det som krävs i branschen och dessutom ett smink-kit med allt du behöver för att kunna börja jobba direkt efter utbildningen så kommer det vara värt varenda krona!

6. Kontakta makeupartister som gått utbildningen – vad säger de om utbildningen? Rekommenderar dem dig att gå den?

7. Besök skolan/-orna som du fattat tycke för!

Du som är utbildad makeupartist: vilken utbildning har du gått? Skulle du rekommendera den för andra som vill bli makeupartister och isf varför? Dela gärna med dig!

Lämna en kommentar