Frilansa – vad innebär det egentligen?

När du frilansar utför du ett arbete och gör uppdrag utan att vara fast anställd. Istället för att få en ”vanlig lön” för ditt arbete från en arbetsgivare, fakturerar du din kund eller uppdragsgivare för dina uppdrag. Så för att frilansa måste du kunna fakturera för dina tjänster och varor, vilket i sin tur innebär att du antingen måste ha eget företag och vara godkänd för F-skatt eller att du fakturerar via ett sk egenanställningsföretag.

I vissa avseenden skiljer sig en egenanställning inte så mycket från egenföretagande – du kan frilansa, utföra vilka uppdrag du vill och du bestämmer själv vad du tar betalt. Man skulle kunna säga att det är ett mellanting mellan en vanlig anställning och att driva eget. I juridisk mening innebär det att kunden anlitar ditt egenanställningsföretag och inte dig.

Den största skillnaden och anledningen till att många (iaf till en början) väljer att vara egenanställda är för att egenanställningsföretaget sköter all administration, bokföring, inbetalning av skatter, andra avgifter och moms. Driver du eget måste du själv (alt någon som sköter det åt dig) hantera fakturering, bokföring, skatteinbetalningar m.m.

För mig var det en självklarhet att starta eget, men vad passar dig bäst? Nedan har jag berättat lite mer om likheter och skillnader mellan att vara egenanställd och egenföretagare och listat några av de för- och nackdelar som finns med att vara egenanställd respektive egenföretagare.

Frilansa som egenanställd

Att frilansa som egenanställd kan vara ett bra alternativ för dig som inte vill starta eget just nu, men som ändå vill komma igång med frilansandet. Du kanske har ett annat jobb som du försörjer dig på och vill kunna frilansa och ta få tillfälliga uppdrag vid sidan om? Isf kanske det skulle kunna vara något för dig!

PLUS➕

 • Egenanställningsföretaget har arbetsgivaransvaret så de sköter administration, fakturering, inbetalning av skatter och andra avgifter, vilket innebär att du kan fokusera på det kreativa arbetet och det som du är bra på.
 • Via egenanställningsföretaget är du försäkrad. Kolla upp på vilket sätt och vad det täcker.
 • Du kan ta vilka uppdrag du vill hos olika uppdragsgivare och väljer själv hur mycket du tar betalt.
 • Du får betalt direkt efter ett uppdrag.

MINUS➖

 • Även om du är egenanställd, behöver du sätta dig in i och förstå en del regler kring bl a skatter och moms för att du ska kunna ta rätt betalt och för att du ska kunna informera egenanställningsföretaget om vad du ska ha betalt så att de fakturerar kunden/uppdragsgivaren rätt.
 • Du kan inte göra några avdrag för utgifter kopplade till ditt arbete som frilansare generellt (som t ex makeup, penslar, verktyg, väskor eller dator), utan det måste du betala ur egen ficka på redan skattade pengar.
 • All ersättning som egenanställningsföretaget betalar ut till dig behandlas som lön och måste därmed skattas på.
 • Egenanställningsföretaget tar ut en avgift, vilket innebär att du måste ta mer betalt från dina kunder om du inte vill förlora inkomster på att vara egenanställd.
 • Som egenanställd kan du inte anställa personal om du skulle behöva ta in ytterligare makeupartister på dina uppdrag. Då måste de också vara egenanställda eller egenföretagare och fakturera för sig.
 • Det kan finnas arbetsrättsliga fallgropar som t ex att din a-kassa likställer din egenanställning med att vara egenföretagare, så prata med din a-kassa om vad som gäller dig.

ℹ️ Vill du veta mer? Titta in på Frilans finans eller Cool Company!

Frilansa som egenföretagare 

Frilansa som egenföretagare är nåt för dig som inte vill vara anställd, som vill förverkliga dig själv, försörja dig på din passion och göra det du älskar! För mig överväger såklart fördelarna med att vara egenföretagare långt och mycket nackdelarna, men för att DU ska kunna ta ett beslut och göra det som funkar bäst för DIG är det såklart viktigt att känna till båda delarna. 

Jag har listat några för- och nackdelar med att vara egenföretagare (enligt mitt tycke), utan att gå in på olika företagsformer då de skiljer sig åt i vissa avseenden.

PLUS ➕

 • Vemsomhelst kan starta eget och det kostar inte så mycket! 
 • Du får större friheter och möjligheter att göra precis vad du vill, vilket gör att du kan utvecklas och påverka ditt arbete på ett helt annat sätt än som anställd!
 • Du är din egen chef, vilket gör att du kan styra dina arbetsuppgifter och arbetstider på ett helt annat sätt än som anställd.
 • Du kan göra precis vilka uppdrag du vill och du väljer själv hur mycket du tar betalt. Det finns ingen gräns för vad du kan tjäna!
 • Du kan göra avdrag för utgifter som har ett direkt samband med ditt arbete (som t ex makeup, penslar, verktyg, väskor, dator, lokalkostnader, resor). 
 • Du kan anställa personal om du skulle vilja det.
 • Det finns a-kassa för egenföretagare.

MINUS ➖

 • Det är du som sköter bokföring, fakturering, inbetalning av skatter mm så du behöver sätta dig in i det – om du inte väljer att låta någon annan göra det åt dig.
 • Som egenföretagare är du inte per automatik försäkrad, så se till att så tidigt som möjligt skaffa dig en bra försäkring som passar dig och din verksamhet.
 • Till skillnad från att vara anställd, kan inkomsten variera och det är inte alltid lätt att ta betalt för sina tjänster i synnerhet när det är du själv som utför dem och sätter priserna.
 • Förmåner som t ex friskvårdsbidrag och betalda semesterdagar har du inte som egenföretagare.
 • Du blir medveten om hur mycket skatt vi betalar i Sverige.

Frilansar du som makeupartist och är egenanställd eller egenföretagare? Vad var det som gjorde att du valde att bli just egenanställd eller egenföretagare? Vilka för- och nackdelar ser du? Dela gärna med dig!

Foto: Patricija Dacic
Skönhet: Tijana Nikolic
Makeup & hår: Sofia Boman
Foto: Patricija Dacic
Skönhet: Tijana Nikolic
Makeup & hår: Sofia Boman

Lämna en kommentar