2017 – ett annorlunda år

2017 har varit ett speciellt år! Ett annorlunda år. Ett otroligt roligt och givande, men också utmanande år. Det har liksom börjat kännas på riktigt, på allvar. Som om jag gått in i en ny fas. Som om nyförälskelsen lagt sig och vardagen börjat ta fart. Det som till en början kändes som en häftig resa och kul grej, har blivit min huvudsyssla.

Uppdragen har fortsatt trilla in och det har blivit min vardag att tvätta penslar, bemöta kunder och uppdragsgivare, åka iväg på uppdrag, använda min kreativitet, samarbeta med andra i branschen, fakturera, bokföra och marknadsföra. Andra delar i företagandet och nya frågor har blivit viktiga att tänka på och ta tag i – sånt som inte alltid är lika roligt att hantera, men som är ett måste för att företagandet ska fungera och som gör det här jobbet så himla spännande! Att få pendla mellan pappersarbete, möten med fantastiska människor och balansera det kreativa arbetet med utmanande beslut och val som förhoppningsvis driver mitt företag framåt.

Heldag i Köpenhamn för Stayhard på olika locations, bl a världens minsta hotell Hotel Central. Se publiceringen av ”Copenhagen Fall” här. Bilderna är tagna av den grymma fotografen Stefan Snyman och skönheten på bilderna är Kristian Brandt (som för övrigt har en Instagram värd att kolla in)!  
   

I studion med Karina Szuter och modellerna Sithara Novak och Jonas Assaad.

2017 skulle vara året då det fick bära eller brista. Det sägs ju att det finns en gräns för när man som företagare vet om man kommer att lyckas eller inte. Jag ville sätta en gräns för mig själv och mitt företag. Gå all-in bara ett till år för att se om det kan komma att funka. Och, även om jag ibland har tvekat så är jag på god väg. Ofta handlar det om att ha en stark vilja och drivkraft, och en förkärlek till yrket. Om det var något som jag inte visste att jag hade tidigare så är det definitivt något jag nu förstår att jag har. Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv som person och vad jag går för på ett personligt såväl som på ett professionellt plan.

För i år har jag stött på utmaningar som aldrig tidigare – nya utmaningar som artist, företagare och ”egen chef”. Utmaningar som satt mig och mitt företag på prov. Dörrar har stängts. Jag har fått ta beslut som jag inte önskat ta, men som varit nödvändiga, behövt tacka nej till uppdrag på grund av tidsbrist eller som jag hade genomfört under andra förutsättningar och stått vid vägskäl som jag aldrig trodde jag skulle. Det är lätt att gå vilse eller förlora sig själv i företagandet när man är sin egen chef för det är så många beslut som hela tiden måste tas och nya situationer som man ställs inför som kräver att man på ett eller annat sätt tar ställning. Beslut och val som hela tiden sätter ens förmågor och självförtroendet som liten egenföretagare på prov och som till och från får en att tvivla.

Bakom kulisserna på E.MallaS exklusiva designshow med livemusik av Jay Smith och Maja Gullstrand. Det var en ny erfarenhet för mig att från scratch vara makeupansvarig inför en modevisning så stort tack Malin för ditt förtroende! Också stort tack till alla makeupartister och modeller för ett så himla fint samarbete! Maja, du är en pärla och gjorde min kväll!

Dörrar har öppnats! Jag inbillar mig att jag precis av samma anledningar som jag stött på utmaningar också har fått utnyttja mer och mer av min potential och (även om det vacklat) att jag fått ett bättre självförtroende. Det att få vara så mycket mer än makeup artist – stylist, entreprenör och någon som faktiskt kan planera, organisera och projektleda. Ibland har det handlat om att jag själv tagit initiativ till nya uppgifter, men ofta har det rört sig om att uppdragsgivare sett min potential och att jag därmed fått och vågat ta mig an nya uppgifter och mer ansvar. 

Jag vet att du inte är stylist, men det där kan du så jag skulle vilja att du har hand om styling av modellerna!

I stort har årets utmaningar och lärdomar handlat om att dels förstå och dels förmedla mitt värde som makeupartist – att våga vara den jag vill vara och att våga förmedla det. Det som ibland känts obekvämt och tufft i stunden, har lett till nya idéer och framförallt en känsla om att jag gjort det ända rätta för mig själv. Sen om det hjälper mig att driva företaget vidare till en ny nivå eller inte återstår att se. 
      

Fotografering med David Pahmp, Kajsa Lindström (Nordic Model Agency) och Stella Mercedes Pixie (Rad Susie) på olika locations i Lund och Malmö. Se resultatet från ”Breakfast at Grand Hotel” här.

Jag kan inte fatta att jag nu avslutar mitt tredje år som egenföretagare och frilansande makeupartist och att jag snart är inne på mitt fjärde..  Allt har gått så fort! Från dagen då jag var så himla osäker och åkte iväg på mitt första ”stora” uppdrag (Som ur en medeltida saga) för tre år sedan..

I år har jag varit iväg på förberedelser till ett 20-tal bröllop (läs mer om min bröllopssäsong här), gjort makeup och hårstyling för fest, studentbal och inför porträttfotograferingar. Jag har varit makeupansvarig för E.MallaS designshow och Sundspärlans julshow Rock the night, gjort stylist- och makeupartistjobb för Fingerprints (bl a till reklamfilmen som rullar på hemsidan här), tidningen Faktum, Girl:IT, Stayhard (Copenhagen Fall), GUM, Madlady (en glimt av mitt arbete kan du se här), Allt om Bröllop (se omslag och bilder från tidningen i min portfolio här), Nordic Model Agency, Q for Skin, AliceDot, Love by Emelie m.fl. Jag kan inte ens föreställa mig vad som väntar kommande år!

Årets favoritbild bakom kulisserna som jag tog på Clara Friholm (Nordic Model Agency) under en kreativ fotografering med Lina Arvidsson. Se några av bilderna från vår plåtning (som också är bland årets favoriter!) i min portfolio här

Förutom min envishet och ett stort(!) stöd från familj och vänner så är det tack vare er – samarbetspartners, kunder och uppdragsgivare som gång på gång väljer att anlita mig och rekommenderar mig till nya kunder – som jag kan fortsätta driva min dröm framåt! Så stort tack till er för att ni får mig att (lyckas) göra det här! Jag är så otroligt lyckligt lottad som får träffa så många fantastiska människor i mitt arbete! Människor som får mig att tro på mig själv när jag tvekar, som inspirerar mig och som gör mitt yrkesliv så himla rikt! Tack för ännu ett fantastiskt år!

Nu ska jag tvätta mina penslar, organisera och städa sminkväskan en sista gång inför årsskiftet – slänga ut det gamla och släppa in det nya – och sedan ska jag försöka hålla ledigt för att samla krafter och komma med ny energi till 2018. Önskar er alla ett sprakande gott slut på detta året!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna en kommentar