Naturliga fräknar och eyeliner i sin enkelhet – skapa looken!

Det har utan tvekan varit fräknarnas tid. Inläggen och tipsen i sociala medier om hur man snabbt och enkelt med makeup fuskar fram fräknar är otaliga. Det här inlägget är inte ytterligare ett sådant, utan snarare ett om hur man på bästa sätt lägger en naturlig makeup på ett naturligt fräknigt ansikte – för att hon råkar ha det och för att jag fått för mig att jag ska presentera de produkter som jag använt för att ta fram looken. Jag intresserar mig själv för makeupartister som presenterar de produkter som de använder i sina looks, men har aldrig själv gått in för att göra det. Så här kommer det: mitt första inlägg med en produktlista!

Fotona i det här inlägget är tagna av den talangfulla fotografen Lina Arvidsson – en kär kollega och vän – som jag har haft äran att få jobba med vid ett flertal tillfällen. Skönheten på bilderna är Emilia Blick som är modell och som representeras av ett flertal olika agenturer, bl a Nordic Model Agency i Malmö, Next Models i Miami och Wave Management i Italien. Jag är så glad för att vi hade möjlighet att få till en fotografering med Emilia innan hon började resa jorden runt på uppdrag som modell för jag älskar resultatet!

Det är inte helt okomplicerat att sminka ett fräknigt ansikte eftersom fräknarna och huden har olika färg, pigment och underton. Vad som lätt händer om man väljer att lägga en foundation i ”fel” färg och underton är att den i kontakt med fräknarna kan bli grå i tonen (läs mer om hur du hittar en foundation som passar dig här). Det bästa sättet att framhäva naturliga fräknar är därför att försöka använda sig av tunna baser som inte är så täckande och istället använda concealer eller annan produkt på just de partier i ansiktet som man vill täcka eller neutralisera. Mineralpuder, tunna flytande foundations eller makeupbaser är därför att rekommendera för de med naturliga fräknar.

Emilia har ett otroligt vackert ansikte och är naturligt fräknig. För att framhäva hennes naturliga drag och fräknar, har jag valt att lägga en tunn bas. Scrolla ner för att se produktlistan för looken.

Foto: Lina Arvidsson  Modell: Emilia Blick  Makeup: Sofia Boman
Foto: Lina Arvidsson  Modell: Emilia Blick  Makeup: Sofia Boman
Foto: Lina Arvidsson  Modell: Emilia Blick  Makeup: Sofia Boman
Foto: Lina Arvidsson  Modell: Emilia Blick  Makeup: Sofia Boman
Foto: Lina Arvidsson  Modell: Emilia Blick  Makeup: Sofia Boman
Foto: Lina Arvidsson  Modell: Emilia Blick  Makeup: Sofia Boman

BAS
Jag började med att lägga en makeupbas Clarins Éclat Minute Base Illuminatrice de Teint Instant Light (Champagne 02) i hela Emilias ansikte med en foundationborste för att skapa en så jämn och fin bas som möjligt. Tyvärr tror jag att just den här makeupbasen från Clarins – en av mina absoluta favoriter!! – har utgått och därför kan vara svår att få tag på. Clarins har dock kommit med en ny korrigeringsbas serie SOS Primer som verkar påminna om denna, men som jag inte kan uttala mig om då jag själv inte provat den än.

För att highlighta under ögonen och på ögonlocken, applicerade jag Clinique airbrush concealer (01 fair) med fingrarna. Jag tycker att det är det bästa sättet att lägga en concealer under ögonen för att man är så känslig i huden där. Det gör dessutom att den lägger sig fint och blir ett med huden.

För att fixera basen och för att undvika att den lägger sig i linjer, applicerade jag ett transparent fixerpuder (Vanilla) från Färg i T-zonen och under ögonen med en svamp. Jag avslutade sedan basen med att massera in ett mineralpuder från Färg (Nordic Winter Fair) i hela ansiktet och ner mot halsen i cirkelrörelser med en kabukiborste (en favoritborste från Färg!).

SKUGGNING – CONTOURING
I den här looken har jag valt att inte använda någon rouge. För att framhäva Emilias ansiktsdrag, har jag använt skuggor från Färg och en highlight. Lite beroende på vad det är man vill framhäva kan man lägga dessa skuggor på olika ställen i ansiktet. Jag har framförallt valt att förstärka hennes kindben genom att applicera skuggan Nougat med en rougeborste precis under kindbenen och skuggan Knäck under kindbenen, i tinningen och längs med hårfästet för en solpuder-effekt. Ovanpå kindbenen, har jag lite lätt applicerat skuggorna Grädde och Vanilj från Färg samt en lätt highlight i färgen Lunar Dust från Youngblood Mineral Cosmetics.

BRYN
För att förstärka brynens naturliga färg, har jag fyllt i med flera hyperflexibla skuggor från Färg med en snedskuren pensel.

ÖGON
När jag ska lägga en skarp eyeliner som i denna look, föredrar jag en gel liner. Här har jag valt att använda Färgs vattenresistenta Wing It Gel Liner som jag applicerade med en snedskuren pensel. Läs mina 10 tips för en perfekt eyeliner.

Eftersom jag ville att eyelinern skulle vara fokus i denna look, valde jag att lägga en naturlig och fräsch ögonmakeup i färger som framhäver Emilias ögonfärg. I globen har jag lagt skuggorna Nougat, Knäck och Honung med penslar från Färg (applicering med ögonskuggspensel S och utsuddning med ögonskuggspensel rund). På locket lade jag sedan ljusa skuggor från Färg i färgerna Grädde och Äppelblom samt en skimrande ljusrosa skugga från Diors ögonskuggspalett 5 Couleurs Eyeshadow 567 Adore. Samma skugga från Dior och en skimrig skugga Quartz från Färg applicerade jag sedan i ögonvrån med en liten ögonskuggspensel XS. För att intensifiera looken och förstora Emilias ögon, avslutade jag med en svart ögonskugga i färgen Lakrits från Färg längs de nedre fransarna.

Sist men inte minst, applicera din favoritmascara! Om jag inte minns fel, använde jag mig här av Isadoras vattenfasta build-up mascara.

LÄPPAR
För att återfukta Emilias läppar innan applicering av läppstift, använde jag Elizabeth Arden Eight Hour Cream Intensive Lip Repair Balm. Läpparnas konturer förstärkte jag lite lätt med en läppenna. Färgen på läppstiftet fick jag till genom att blanda flera mörkröda och bruna läppstift från NYX med läppbalmet från Elizabeth Arden.

 

Lämna en kommentar