Är du varm eller kall? Så hittar du en foundation som passar dig!

När du letar efter en foundation – oavsett vad du vill att den ska fylla för funktion och om det rör sig om en foundation i fast, flytande eller puderform – så behöver du veta vilken färg den ska vara i och då är undertonen viktig. I detta inlägget har jag försökt reda ut begreppen och ge dig några tips på hur du hittar en foundation som passar dig!

Ett av de vanligaste misstagen vi gör när vi väljer foundation är att vi letar efter en i rätt hudton, men fel underton. Så, för att ta reda på vilken underton du har behöver vi först och främst reda ut begreppen.

Vad är det för skillnad på hudton och underton?

Din hudton, skulle jag vilja påstå, är ungefär detsamma som din hudfärg, dvs om du är ljus eller mörk. I engelskan refererar man ofta till light, medium och dark. Hudtonen är alltså den färg på huden som till viss grad kan förändras beroende årstid och beroende på hur mycket sol vi utsätter oss för. När det rör sig om foundation som ska läggas i ansiktet, kan det därför bli fel om vi enbart utgår från hudtonen i ansiktet eftersom den vanligtvis inte är densamma som på resten av kroppen. Jag som t ex har mycket rodnader i ansiktet om vintrarna och blir röd i ansiktet, men brun på kroppen om somrarna, skulle välja helt fel foundation om jag enbart utgick från hudtonen i ansiktet. Min foundation skulle förmodligen bli alldeles för röd och inte alls smälta in med hudtonen på halsen och dekolletaget.

Undertonen, till skillnad från hudtonen, förändras aldrig och alla hudtoner har en underton. Oavsett hur ljus eller mörk din hudton är så har den en varm, kall eller neutral underton. Variationerna är oändliga och för att hitta rätt foundation, behöver du ta reda på vilken underton din hudton har. Den varma hudtonen innebär att undertonen drar mot gult medan den kalla hudtonen innebär att undertonen drar mot rosa (alternativt blå, som vissa istället säger). Den neutrala undertonen däremot, drar varken mot det kalla eller varma hållet.

Faceandbody_RichLiquidFoundation_335_3_1-2
Hur tar du reda på om din underton är varm, kall eller neutral?

Om det inte är uppenbart att din hudton drar mot gult/varmt eller rosa/blått/kallt, kan du exempelvis titta på dina underarmar och blodådrorna. Om dina blodådror ser blå ut så har du förmodligen en rosa/kall underton. Om dina blodådror ser gröna ut så har du förmodligen en gul/varm underton. Varför blir det så, tänker du kanske? Det handlar om hur färger reagerar med varandra. Blodådrorna är blå och när du ser de genom huden med en underton som är gul så ser de gröna ut. Grön är på grund av det gula inslaget en varm färg – alltså är undertonen varm. Upplever du att blodådrorna ser blå ut så är undertonen kall eftersom blå är en kall färg. Har du svårt för att avgöra vilken färg ådrorna drar åt så kan det bero på att du har en neutral underton.

Blå ådror = kall underton –> du ska leta efter en foundation som drar åt rosa.
Gröna ådror = varm underton –> du ska leta efter en foundation som drar åt gult.

Ibland är det dock inte så enkelt. Det kan vara svårt att avgöra färgen på blodådrorna. Så, om du fortfarande är osäker, fundera på vad du helst använder för smycken eller vilka färger du föredrar på dina kläder. Tycker du att du klär bäst i silver eller guld? Klär du bäst i färger som drar åt gult eller rosa/blått? Det säger inte alltid något om undertonen eftersom vi faktiskt inte behöver klä oss i ”rätt färger”, men kan ge en hint.

Du klär bäst i silver = kall underton –> du ska leta efter en foundation som drar åt rosa.
Du klär bäst i guld = varm underton –> du ska leta efter en foundation som drar åt gult.

De flesta har en hudton som drar åt varma eller kalla toner, men har du fortfarande svårt föratt avgöra om din underton är varm eller kall så kan et bero på att undertonen är neutral. Då ska du leta efter en foundation som är neutral och varken drar åt rosa eller gult alternativt köra på den som du tycker är mest smickrande för ditt ansikte.

Obs! Något som du däremot ska undvika helt när du försöker ta reda på din underton är ögonfärg och hårfärg. Ögonfärgen och hårfärgen säger ingenting om din underton i huden. Det finns nämligen de som har blå ögon (kall färg), men har en varm hudton, precis som det finns de som har en varm ögonfärg och kall hudton. Ögonfärgen kan vi utgå från när vi väljer ögonskuggor i varma eller kalla färger, men vid val av foundation är det enbart huden du ska titta på!bb_smoosh_EATA17_415x415_0

När du kommit underfund om vilken underton din hudton har, prova ut val av foundation på käkbenet eller halsen i dagsljus eller vitt ljus.

Det finns så mycket mer att säga kring val av foundation utifrån undertonerna, men jag har försökt att hålla det någorlunda kort och hoppas att tipsen är till hjälp för dig nästa gång du är ute efter en foundation eller ett puder. Många sminkmärken underlättar för dig som kund genom att själva uppge om färgen är varm, kall eller neutral. Så, när du väl har koll på din underton kommer det vara så mycket lättare att hitta en foundation som passar dig!

Lycka till!
@muasofiaboman
LÄS MER
I det här inlägget har jag, förutom mina egna kunskaper och erfarenheter, tagit hjälp av följande inlägg där du kan läsa mer om hudton, underton och foundation-tips:

Lesson 1: Skintone. Am I ”cool” or ”warm”
Ask Michelle: What’s my undertone?
Så hittar du rätt foundation

images-12

1 kommentar

Lämna en kommentar