2016 – mina reflektioner

2016 – vilket år! Jag kan som vanligt inte riktigt förstå alla turer och erfarenheter eller ta in alla framgångar. Det har varit ett otroligt givande, utvecklande och fantastiskt roligt år, men till och från också lite turbulent. Det är inte en enkel bransch jag gett mig in i och det är inte lätt att frilansa, men jag har blivit bättre på att hitta mig själv i min yrkesroll och tar för mig på ett helt annat sätt än tidigare. Nya dörrar öppnas och möjligheterna ökar. Samarbeten jag haft sedan tidigare har förstärkts och kollegor har blivit vänner. Helsingborg med omnejd har blivit Skåne med omnejd. En webbsida har blivit till två och så finns jag nu även på Snapchat.

Det bästa med att försöka sammanfatta året är alla tillbakablickar, uppdrag och erfarenheter, men det som framförallt slår mig när jag går igenom vad jag gjort under året är att det är så mycket som börjar falla på plats för mig som egenföretagare och frilansare. Att bli egenföretagare är nog bland det bästa och svåraste jag gjort! Listan över vad som är så bra, roligt och utvecklande med att vara egenföretagare kan göras lång, men det handlar i stort sett om att få göra det jag älskar och om friheten att få bestämma hur det ska göras. Svårigheterna handlar paradoxalt nog om andra sidan av samma mynt – om ”ensamheten” i yrkesrollen och osäkerheten i hur dagarna framöver kommer att se ut. Det går inte att planera hur uppdragen trillar in och därmed är ekonomin ständigt otrygg. Jag tror dock att jag med den vetskapen i år tagit makten över mitt eget företagande – att jag bestämt mig för att tacka ja till de uppdragen som jag vill åka iväg på, att ”jag tar betalt” (något man kan tycka är en självklarhet, men det är inte helt enkelt i den här branschen) och att jag vågar ta risker.

För att kunna klara mig som egenföretagare har jag behövt balansera frilansuppdragen med anställningar. I år har jag arbetat som stylistlärare på en gymnasieskola i Helsingborg och i dagsläget jobbar jag på ett boende för ensamkommande unga. Det är inte alltid lätt att kombinera en anställning med företaget eftersom frilansuppdragen för det mesta trillar in med väldigt kort varsel. Jag har fått tacka nej till uppdrag som jag önskat att jag kunde ta och jag har fått riskera att vara en ”jobbig anställd” genom att byta arbetstider med kollegor och krångla med schemat. Hittills har det gått bra, men i och med att uppdragen blir fler och större så kommer det bli svårare att kombinera företagandet med en anställning. Min önskan, förhoppning och ambition är att få slippa det och kanske nästa år kunna försörja mig på mitt företag.

Jag brottas ständigt med att försöka särskilja andra delar av mitt liv från mitt företagande. Dels för att jag i år kom tillbaka från en längre sjukskrivning och försöker lära mig separera jobb från fritid, men också för att jag haft en tanke om att det är så jag kommer kunna vara professionell som makeupartist. Det verkar dock som om det uppskattas mer att jag ”syns” och att jag delar med mig av mig. Jag får otroligt fina recensioner från mina kunder/uppdragsgivare och många gånger innehåller de kommentarer om mig som person. Tack snälla för att ni tagit er tiden att ge mig feedback och tack för alla fina tackkort! Det har börjat gå upp för mig att det kanske är det som är en del av poängen med att vara sitt eget varumärke – som jag lite är som egenföretagare – då det inte bara är mina tjänster som mina kunder är ute efter (det finns ju så många duktiga makeupartister!) utan även mig som person. Det är en märklig insikt och ibland inte heller en helt bekväm sådan. För hur är man personlig och professionell utan att det blir för privat och kanske oprofessionellt? Och, hur kan Makeupartist Sofia Boman som varumärke utvecklas och bli bättre när det ”bara är jag” som är mig själv? Jag hade ju tänkt mig att det liksom var grejen för mig med makeupartistyrket – att jag skulle få hålla mig ”bakom kulisserna”, bokstavligen. Jag hade så fel och utmanas ständigt i den frågan. Det är jag glad för. För hur märkligt det än kan kännas ibland så gör det att jag känner mig säkrare i min yrkesroll och uppenbarligen blir jag även mer intressant som makeupartist.

I år har jag varit iväg på uppdrag för svensk och norsk tv, Casino Cosmopol, Nordic Model Agency, Q for skin, Allt om bröllop, Hedson Technologies, Love Warriors m.fl. Jag har gjort makeup och hårstyling på folk i industrilokaler, i studios, på hotell, slott och utomhus i skog och på strand. Jag har fått veva med plakat för att få vind i håret på modeller inför fotograferingar, sprejat vatten på en glasskiva för att skapa känslan av en dusch, gosa med ödlor, putsa glasögon m.m. Det där lilla extra som gör det så speciellt att vara makeupartist.

Jag har haft äran att göra makeup och hårstyling på brudar, tärnor och andra hedersgäster inför 11 st bröllop – stora som små – på orter runtom i hela Skåne. Jag vet att det är något jag upprepar och att det kan låta klyschigt, men det är en ära och så himla speciellt att få vara med under förberedelserna till bröllop! Stämningen. Alla förväntningar som ligger i luften. Nervositeten. Glädjen, lyckan och kärleken mellan familj, gäster och brudpar. Och så alla runtom – fotografer, personal m.fl. – som försöker göra allt för att underlätta för brudpar och gäster. Det är en höjdpunkt utan dess like och jag som makeupartist får ta del av det! Den här videon av Love by Emelie från Josefin & Tobias bröllop i sommar tycker jag fångar känslan som jag försöker beskriva.

Glimpsar bakom kulisserna på några av årets uppdrag då även jag fastnat på bild.

bts-varg3 2016btskarinaochvarg

När ödlor ska vara med på plåtningen. Fotografering med fotograf Karina Szuter och Varg.

bts-2-emma-ingolf-sandra-marielle

Fotografering med Emma Ingolf, Sandra Marielle och Rad Susie. Reflektion efter att ha sett bilden: Jag måste tänka på vad jag har för strumpor på mig i fortsättningen.

bts-sandra-och-emma

Fotografering av omslagsbilder till Sandra Marielles kommande singel.

tove-frank-bts-1bts-besa-clownbts-besa-clown-1

Plåtning i snö med clownen Besa och fotograf Tove Frank.

bts-brollopsmassa-1 bts-brollopsmassa-2 bts-brollopsmassa-3 bts-brollopsmassa-4

Quick fix frisyrer på Bröllopsmässan i Malmö i Made by P’s monter.
bts-isa2 bts-isa4 bts-isa3

Bakom kulisserna på fotografering med min praktikant, Made by P, Gina Maria och Videnvild. bts-sandra-brollop

När fotograf och brud tar ut svängarna under bröllopsförberedelserna. 

bts-workshop-med-emelie

Fina Erika Westerblad inför workshop med Love by Emelie.

sandra43 sandra42

När det kittlas i ögonen. Bröllopsförberedelser i Malmö.

bts-viasat  bts-viasat-2

Bakom kulisserna på EM i handboll med Viasat Norge.

Jag uppdaterar inte bloggen så ofta som jag kanske hade önskat, men bloggen får bli vad den blir och jag hoppas att det jag skriver när jag väl skriver är läsvärt.

Om det inte redan kommit fram mellan raderna så vill jag understryka att mina erfarenheter och lärdomar har jag (förutom min egen förmåga att krångla till och analysera allt) vänner, familj och alla samarbetspartners, kunder och uppdragsgivare att tacka för. Det är ni som får mig att fortsätta pusha mina gränser och utmanas som makeupartist. Tack för ert förtroende och för ett fantastiskt år!

@muasofiaboman

Lämna en kommentar