Lär dig konstens alla regler

När jag studerade till makeupartist fick jag lära mig konstens alla regler. Alla tekniker för att kunna lägga en felfri och hållbar makeup. Hur en lägger ögonskugga på bästa sätt, vilka färger som passar olika ögonfärger och vilka skuggor som ska läggas beroende ögonform. Vad en bör tänka på med foundation för att den inte ska lägga sig i linjerna och hur man kan få den att hålla en hel dag. Hur en lägger mascara på bästa sätt. Vilka penslar som ska användas till vad och varför det ibland kan vara bättre att använda svamp istället för pensel. Osv osv.

Precis som i alla konstformer finns det regler och ramar och det är inte förrän man har lärt sig dessa som man kan börja bryta mönstren och gå utanför ramarna. Det är konsten. Konsten som i konstformen. Konsten som i utmaningen.

Det är när man vet hur man ska sminka en viss ögonform som man kan lyckas få till en annan ögonform om man så vill. Det är när man vet vilka effekter en skuggning kan få i ansiktet som man kan skapa nya former, smickrande eller inte. Reglerna eller ramarna om man så vill, är till för att underlätta skapandet, men framförallt är de till för att man ska kunna förändra, dölja och framhäva ansiktsdrag, färger och former. De fyller alla en funktion.

Det är när man vet hur man ska använda produkter och verktyg som man kan lära sig vad som passar en själv och hur de kan användas på andra sätt eller i andra sammanhang. När man funderar över varför en mascaraborste ser ut som den gör och vilken funktion den har, kanske den går att användas till annat än fransarna. Det är när man vet vilka funktioner en concealer har som man kan börja använda den till annat än att enbart conceal – dölja.

Det är funktionerna som är de viktiga. Makeupartister väljer aldrig en viss färg eller produkt enbart för att den är fin, utan för att färgen eller produkten i första hand fyller en funktion. Det kan i sin tur sedan skapa något vackert, t ex att en viss färg framhäver just din ögonfärg.

När jag träffar mina kunder brukar jag därför alltid fråga hur de sminkar sig till vardags och ibland frågar jag även varför de väljer att sminka sig på ett visst sätt. Ibland är det så att de sminkar sig helt enligt konstens alla regler, men de har kanske aldrig funderat varför utan bara att de trivs i det och tycker sig klä i det bäst. Många av mina kunder kan tydligt beskriva hur de inte vill ha det eller vilka färger jag inte ska använda för att de ”inte passar i det”. Ibland stämmer det och ibland är det helt ”fel”. Personen ifråga kanske ska använda sig av just rosa, trots att det är en färg som hen alltid undviker..

Genom att lära dig konstens alla regler, kan du dölja det du vill dölja och framhäva dina bästa och vackraste drag. Så, nästa gång du sminkar dig, fundera på varför du tror att du trivs bäst i den där ögonskuggan eller färgen. Vilken funktion fyller färgerna och teknikerna i ditt ansikte?

Lämna en kommentar