Utbyten är A och O

Det kan tyckas motsägelsefullt, men trots alla möten är det till och från ganska ensamt att frilansa som makeupartist i den bemärkelsen att man inte har några ”riktiga kollegor”. Jag är ofta den enda makeupartisten på plats och de gånger jag jobbar tillsammans med andra makeupartister, finns det sällan tid över att prata smink eller utbyta kunskaper och erfarenheter. Så jag saknade ganska tidigt ett forum för sådana utbyten..

Ivrig över att få lära mig om branschen, dela upplevelser, kunskaper och erfarenheter med andra makeupartister, höll jag kontakt med mina klasskamrater och etablerade samarbeten med andra som jag träffade ute på praktik eller jobb. Till en början var det för att det var roligt och givande att få prata med andra som sysslar med samma saker som jag gör, som ställs inför samma utmaningar och som har samma brinnande intresse för yrket, men när jag väl hade kommit igång med min verksamhet och uppdragen började trilla in så uppstod även ett behov. Vissa uppdrag krävde att vi var två på plats och det dök upp frågor och funderingar kring yrket och att vara egenföretagare. Frågor som jag till viss del kunde få svar på via nätet, i kontakt med andra som arbetar i branschen eller vänner med erfarenhet från relaterade yrken, men branschspecifika eller yrkesrelaterade frågor kände jag ett behov av att diskutera med andra makeupartister. Jag ville höra hur de hade tänkt och gjort i olika situationer, vilka fallgropar jag kunde undvika och andra tips. Varför uppfinna hjulet varje gång? Samtidigt fick jag frågor från andra makeupartister om de produkter jag använder, hur jag gjort min hemsida, hur jag driver mitt företag m.m.

Jag minns att en av mina lärare uppmuntrade oss i klassen att hålla kontakten med varandra för att vi skulle komma att behöva varandra. Idag ser jag dessa utbyten som en nödvändighet för att kunna bedriva och vidareutveckla min verksamhet – för vi behöver varandra. Vi behöver varandra vid förhinder eller sjukdom, vid uppdrag när kunder och uppdragsgivare behöver ha flera muor på plats, men framförallt så behöver vi varandra för att utbyta kunskaper och erfarenheter. För visst är det, oavsett yrke, annorlunda att prata jobb med någon på samma arbetsplats, i samma bransch eller med samma yrkestitel? Det finns en förståelse för språket, kulturen, arbetsuppgifterna och ofta ett stort engagemang som gör att en kan prata om saker som är mindre (eller inte alls) intressanta för de som inte arbetar med eller är speciellt intresserade av – i det här fallet – smink. Jag har gjort ett försök att skapa ett sådant forum genom att starta en grupp på Facebook, MUA Skåne*, där vi som arbetar som makeupartister kan diskutera produkter, hänvisa uppdrag till varandra, utbyta kunskaper och erfarenheter med varandra kring yrket osv. Är du makeupartist och verksam i Skåne, får du gärna gå med i gruppen!

Kort efter att jag hade avslutat min utbildning och börjat frilansa fick jag förfrågningar från blivande makeupartister som ville praktisera hos mig. I och med att jag fortfarande inte riktigt hade hittat mig själv i rollen så valde jag att tacka nej till att ta emot praktikanter. Men så i somras hände något. Ett år senare.. Det var som om allt släppte. Alla mina helger var fullbokade med bröllop och vid ett tillfälle när jag var på väg till ett bröllop kom det över mig. Jag är makeupartist. Professionell makeupartist. Det här är numera mitt yrke. Jag kan detta och känner mig trygg med att själv åka iväg på uppdrag utan att bli stressad på grund av osäkerhet. Så i sommar gick jag ut med att jag sökte en assistent och i augusti började Emma!

Emma studerar sitt sista år på gymnasiet till Hår- och Makeup Stylist och som en del av utbildningen ingår en praktik som hon valt att göra hos mig. Under hösten kommer hon att följa mig i mitt arbete, vara behjälplig under uppdragen på olika sätt och sedan är tanken att vi ska fortsätta vårt samarbete som frilansande makeupartister.

Vi mjukstartade praktiken med en provmakeup inför ett av höstens bröllop och sedan har vi bl a varit iväg på bröllop, företagsfotografering, sminkat artister till en tv-serie, deltagit i lanseringen av H&Ms nya skönhetsprodukter. Och ni kan tro att vi har skoj! Det gör så stor skillnad att vara två! Tillsammans hinner vi med så mycket mer, uppdragen blir till upplevelser och på resorna har vi en massa att prata om; alla intryck, vad vi kan dra för lärdomar från varje uppdrag och såklart om smink, penslar, bemötande, ja allt kring tekniker och yrket.

Jag tänker att kunskaper och erfarenheter är som med upplevelser, de är till för att delas, och vi har så mycket att lära av varandra.

@muasofiaboman

*Är du makeupartist och verksam i Skåne, får du gärna gå med i gruppen! Vänligen se gärna till att det av din profil framgår att du jobbar som MUA om du inte känner någon av de nuvarande medlemmarna så att du inte blir nekad inträde i gruppen.

 

Lämna en kommentar