TFP – va é de?

Emellan mina ”vanliga” uppdrag (bröllop, reklamuppdrag, festsminkningar osv) är jag iväg på kreativa plåtningar i samarbete med fotograf/er och modell/er för att skapa något tillsammans med andra i branschen. Många av oss har ju valt att arbeta med makeup, styling, foto eller liknande för att få uttrycka oss konstnärligt så därför är det extra roligt att få fria händer i hela processen och att alla får bidra med sina idéer i skapandet (till skillnad från många andra uppdrag då styling ofta bestäms av kunden/uppdragsgivaren). Men fotograferingarna är också till för att bygga ut våra respektive portfolios med nya bilder. Ibland är upplägg, styling och plats för fotografering planerad, ibland sker allt spontant.

Dessa uppdrag kallas ofta TFP (Time for Print) och innebär att fotograf, makeupartist och modell (andra kan även ingå i teamet) gör ett jobb tillsammans utan att någon ersättning för arbetet utgår till någon av parterna. Betalningen blir istället bilderna och vad de kan föra med sig i form av nya uppdrag och samarbeten.

TFP är ett sätt för nya i branschen att skaffa sig erfarenhet och en portfolio, men även för professionella och erfarna för att utöka portfolion, visa på mångsidighet och kreativitet. Själv gör jag TFP-jobb i mån av tid, när jag får intressanta förfrågningar om samarbeten och idéer på styling eller om det är så att jag själv har idéer som jag vill prova.

Det här var en sådan.

Jag hade en tanke om att göra en androgyn styling och med små medel väcka tankar, föreställningar och reflektioner kring kön.

Kön. Den ständiga diskussionen om kön, pronomen, hon/han/hen. Varför det är (o)viktigt. Hur vi kategoriserar personer i vår omgivning efter kön. Hur vi agerar och förhåller oss olika till personer beroende vilket kön vi tillskriver dem. Vilka svårigheter vi upplever att vi får om vi inte kan bestämma kön.

Inom sminkvärlden finns det (precis som överallt annars) ”regler” och uppfattningar om hur en man respektive kvinna bör/ska sminkas. Genom att använda sig av dessa tekniker för att framhäva eller dölja drag, går det att skapa förvirring. Det ville jag prova. Victor Norgren, en fotograf som jag även tidigare samarbetat med, hade haft liknande tankar så vi letade upp modeller som vi trodde kunde passa och provade idén.

Så här blev resultatet.

ARLIND
Foto: Victor Norgren www.victornorgren.com

Dagen för fotograferingen var det fint väder. Mycket folk var ute och promenerade så emellanåt fick vi lite publik. En äldre dam kom nyfiket fram och frågade: ”Är det en pojke eller flicka?”. Jag gav henne inget direkt svar på frågan utan svarade istället att det var precis sådana tankar och frågeställningar som vi ville uppnå med plåtningen. Hon såg fundersam ut ett tag och vände sig sedan mot mig och sa: ”Det var en mycket vacker flicka!”.

BANU
Foto: Victor Norgren www.victornorgren.com

Vilka är dina reflektioner?

@muasofiaboman

Har du några idéer på TFP-uppdrag som skulle kunna innebära en ny erfarenhet för mig eller ett tillskott till min portfolio? Jag tar gärna emot förfrågningar och ställer upp i mån av tid. I sommar är jag fullbokad, men framåt hösten hoppas jag kunna planera in nya TFP.

Produktlista
.Färg Collection
@muasofiaboman
Följ min blogg med Bloglovin

Lämna en kommentar