Vinterutmaningen

Jag är inte en av de som lever efter devisen att det inte finns något dåligt väder utan bara dåliga kläder. Man skulle därför kunna tänka sig att den största utmaningen under vintern för mig som makeupartist är just vädret. Att arbeta ute i regn, rusk och kyla. Men så är det inte.

Visst är det en utmaning att sminka i regn, rusk och kyla. Försöka hålla sig själv varm så att en inte skakar i armarna när sminket ska förbättras. Försöka hålla modellen/kunden varm så att ansiktet inte förändrar färg, samtidigt som makeup och hår ska hålla. Men det är inte enbart under vintern som det är en utmaning för sådana förhållanden arbetar vi makeupartister under året runt. Vi lever och verkar ju trots allt i ett land som gjort att vi försöker intala oss om att det inte finns något dåligt väder utan bara dåliga kläder.

Nä, den största utmaningen under vintern är faktiskt inte vädret, utan ljuset. Alla som sminkar sig vet att ljuset är viktigt för att det kan vara avgörande för hur en sminkning blir i slutändan. Ljuset är inte bara viktigt för att vi ska kunna se vad vi gör, detaljer och så, utan framförallt för att färgerna ska bli rätt. För vad händer om vi sminkar oss i mörker eller under en lampa med gult ljus och sedan kommer ut i dagsljus? Har du inte gjort den tabben så testa!

För att få till det perfekta ljuset, jobbar vi makeupartister gärna i dagsljus nära ett fönster eller under en lampa med vitt ljus – ett ljus som är så nära dagsljus som möjligt för att sminkningen ska se så bra ut som möjligt i just dagsljus. Men det är inte alltid vi har möjlighet att arbeta under de förutsättningarna. Vintern är en sådan tid.

Vintertid går ju solen upp lite senare. Morgnarna blir mörka och soltimmarna under dagarna färre, vilket innebär att samma arbete som görs sommartid ska hinnas med under färre soltimmar. Fotografer föredrar nämligen vanligtvis också att arbeta i dagsljus och eftersom vi makeupartister gör vårt arbete precis innan fotografen tar över så minskar antalet timmar som arbetet ska genomföras på under vintern. Som makeupartist får en därför ofta sätta igång arbetet under morgontimmarna då det fortfarande är mörkt. Har man tur hinner man se sminkningen i dagsljus innan modellen/kunden lämnas över till fotografen.

I helgen var jag iväg på mitt första vinterbröllop i år och då började jag mitt arbete innan solen hade gått upp. Inför bröllop har jag den turen att jag ofta redan gjort en provsminkning, vilket innebär att jag då redan gått igenom färgerna på den blivande bruden och därmed inte behöver prova mig fram på samma sätt på bröllopsdagen. Till detta bröllopet skulle jag göra både makeup och hårstyling så för att försöka hinna se makeupen i dagsljus valde jag att börja med att styla håret. Det visade sig fungera bra denna gång eftersom ljuset dök upp lite innan jag skulle lämna bruden.

Novemberbröllop #stinapeter
Novemberbröllop #stinapeter

För några veckor sedan var jag även iväg på en musikvideoinspelning och då började vi arbetet redan vid 5-6 tiden. I mörker. Inspelningarna skulle göras i både mörker och dagsljus så skådespelerskan skulle vara klar med makeup och hårstyling innan solen gick upp. Jag hade inte träffat henne innan och hade därför inte haft möjlighet att förbereda färgerna i makeupen så då var det bara att titta till sminkningen under en lampa med vitt ljus.

12290504_10208247001882461_398243682_o

12281828_10208247017722857_426389428_o

12286014_10208251642398471_96236653_n
Foto: Anna Patarakina www.patarakina.com Skådespelare: Ida Gyllensten & Håkan Carlsson

Fördelen med en inspelning är att man hela tiden är med och därför har möjlighet att göra små ändringar när ljuset förändras. Under ett bröllopsuppdrag har man däremot inte någon möjlighet att påverka brudsminkningen i efterhand så det gäller då att man hunnit kolla av den i rätt ljus innan man släpper iväg bruden.

Det finns dåligt väder och dåliga kläder, men soltimmarna under vintern går inte att påverka så den största utmaningen under vintern är att arbeta efter ljuset.

@muasofiaboman

 

 

 

 

Följ min blogg med Bloglovin

Lämna en kommentar