2015 – tillbakablick #2

Tack kunder, modeller, samarbetspartners och följare för ett helt sanslöst år! Jag får knipa mig i armen när ser tillbaka på vad jag åstadkommit tillsammans med er! Jag har gjort makeup och hårstyling till reklam, tv, musikvideo, workshops, gravidfotografering, boudoirfotografering, modellportfolios, event m.m. Jag har aldrig rest så mycket i mitt yrke som nu. Uppdragen har tagit mig till mer eller mindre kända orter, hotell, hem, slott, studios, salonger, gårdar och miljöer. Jag har träffat så många fina människor – kunder, konstnärer, modeller – som inspirerar, får mig att utvecklas och påminner mig om varför jag gör detta. Det här är del II av mitt försök till en tillbakablick på mitt första helår som frilansande makeupartist.

I maj startade jag den här bloggen för att dela med mig av mina upplevelser. Jag ville berätta om sånt som jag önskat att jag kunde läsa mer om när jag påbörjade min resa som frilansande makeupartist. Om företagande och marknadsföring. Om det som sker bakom kulisserna. Om berättelserna, idéerna och tankarna bakom bilder och projekt som får en så kort stund i rampljuset, men som det ligger så mycket arbete bakom. Nu när jag ska sammanfatta året så slår det mig att jag inte delat med mig av så mycket som jag kanske hade behövt göra för att det här inlägget inte ska bli så himla långt. Så för 2016 blir en av ambitionerna att uppdatera bloggen oftare.

I samband med att jag startade bloggen, valde jag att berätta lite mer om mig själv och min bakgrund. Ett för mig ganska utlämnande och personligt inlägg som jag var lite nervös över hur det skulle tas emot, men som jag har fått så himla fin respons för. Det som då var så svårt att prata om utanför min närmsta krets – för att jag trodde att det kanske skulle stå i vägen för mig som makeupartist – har kommit att bli en del av min kompass i branschen och ibland en tillgång i möte med kunder och samarbetspartners.

När mina lärare på Makeupstudion sa att vi skulle använda oss av våra kunskaper i andra frågor och ämnen samt eventuell tidigare utbildning – ta med oss det in i branschen som makeupartister för att vara unika, nischade – så kunde jag inte riktigt förstå hur jag skulle göra det. Visst hade jag gått en kurs i entreprenörsskap och jobbat med projekt. Det skulle kanske kunna komma till användning, tänkte jag, men allt det andra som jag ägnat hela min studietid och yrkesverksamma liv till – mänskliga rättighetsfrågor – hur skulle jag kunna involvera det? Jag visste inte så jag lät bli.

Mina förutfattade meningar om branschen gjorde att jag höll tillbaka stora delar av mig själv. Kunskaper och erfarenheter som (till min egen förvåning) nog gör mig till en bättre företagare och makeupartist än om jag skulle låta mig själv hålla tillbaka dem. Det är så många som jag träffar i branschen som uppmuntrar och inspirerar mig till att ta till vara på mina tidigare kunskaper och erfarenheter i mitt arbete som makeupartist. För att de är sig själva. För att de visar att branschen ofta handlar om så mycket annat än skönhet och yta – om en vill det. För att så många har valt att ägna sig åt konsten på grund av livsomvälvande händelser. För att vi får ut så mycket glädje, kan sprida budskap och påverka människor på olika sätt med konsten som verktyg. Och genom att gå in i rollen som makeupartist med hela mig, kan kanske jag också motivera och inspirera andra.

 

Det bästa med mitt yrke sker bakom kulisserna. Med risk för att skrämma iväg potentiella kunder så tar jag (ändå) chansen och skriver lite om vad som händer bakom kulisserna. Allt det skojiga och utmaningarna som inte syns i det slutgiltiga resultatet. Allt arbete som ligger bakom och tramset när tröttheten kommer smygande. Den ibland glamorösa, men ofta mindre smickrande och obekväma arbetsmiljön. Här är några av de bästa ögonblicken bakom kulisserna 2015 fångade på bild!

Beloved fotografering med Jeanette Birkholm och Lotta Wittinger Liljenström ute vid Pålsjö slott. Det var 3 grader kallt, men vi trotsade kylan och framförallt Mia och Karsten med så mycket kärlek och tålamod! 3 grader!! Kan du föreställa dig? Du är tunt klädd och ska se avslappnad ut i en timme för det är ungefär så lång tid som fotograferingen tar. Självklart får du ta på dig jacka och filt i småpauserna då vi går vidare till nästa plats eller för att du börjar frysa för mycket och det syns på bilderna. Utöver att se bra ut på bild, ska du kunna ta lite enklare instruktioner, stå still och inte skaka för mycket när MUAn kommer med sina penslar (jag då, som ofta skakar minst lika mycket trots att jag är ordentligt påklädd). Ungefär så var det på denna plåtning, men vilken upplevelse för oss alla. Vi skrattade och grät, klättrade upp och trängdes i ett träd tillsammans alla fyra. Och, vilka fina bilder vi fick till!

Beloved är en fotograferingsteknik som innebär att paret får i uppgift att på olika sätt interagera med varandra under fotograferingen för att fotografen ska kunna fånga magiska och spontana ögonblick. Tack Mia och Karsten för att vi fick ta del av er historia!

Slutresultat ❤︎
En av favoriterna från fotograferingen. Foto: Jeanette Birkholm & Lotta Wittinger Liljenström20150322_DSC_3234

 

Förra sommaren var jag iväg för att sminka Funki Models inför en modevisning. Då träffade jag en tjej i min egen ålder som var rullstolsburen och som under tiden jag sminkade henne berättade om sin situation. Hon hade själv inte möjlighet att göra sig själv lite extra fin ibland. Hennes assistenter skulle kunna göra det åt henne, men vissa kunde inte sminka och dessutom fanns det sällan tid för smink ”för att det inte ingår i jobbet”. Det berörde mig djupt att något som vi tar för givet och kanske inte tycker är så viktigt, men som många av oss ändå ägnar oss åt dagligen inte är tillgängligt eller möjligt för alla. Att hon, precis som många andra tjejer i hennes ålder, ibland vill fixa till sig lite, men inte kan få den hjälpen. Livskvalitet, ni vet.

Jag fick då en idé om att utbilda assistenter i makeup och hårstyling och bara några månader senare blev jag kontaktad av en fd kollega på HIL som undrade om jag kunde hålla en kurs för brukare och assistenter i enklare makeup och hårstyling. Och, vilka kursdagar! Vi hade så roligt och jag lärde mig så mycket nytt! Bilderna nedan tog jag sista gången då vi gick igenom hårstyling. Stort tack för tre jättetrevliga och lärorika kvällar!

11082528_339063759636635_3992853932816145384_n

 

Landskrona fototräff där jag bl a träffade modellerna Hanna och Suzi och fotograferna Misho och Lyneth. För er som inte vet så är en fototräff ett tillfälle för fotografer, modeller och makeupartister att träffas, nätverka och samarbeta under fotograferingar.

På den här träffen kunde modellerna fotas med en orm om de ville. Ja, en livs levande orm(!) och det skulle ju Suzi såklart. Det tyckte vi alla tre; Suzi, Misho och jag – även jag som tycker att ormar är lite obehagliga. Och Suzi var grym! Hon tog ormen runt sin hals och lät den slingra sig medan hon försökte fokusera på kameran. Jag däremot fick hjälp av ägaren att flytta undan ormen lite när jag skulle fram med mina penslar, och försökte med skräckblandad förtjusning stötta Suzi under fotograferingen. Det gick väl sådär. Ibland förmedlade nog mitt kroppsspråk mer (”Spring för livet!”) än mina försök till pepp.

Slutresultat ❤︎

Sujatha Kristensen-Snake-MishoJx Photography (2)
Foto: Misho Jovicic Modell: Suzi K
Hanna
Foto: Lyneth Yu Wennlid Modell: Hanna Lidén

 

Fotografering med Suzi K och Lindqvist Photography. Ibland är det jag som kommer med idéerna inför fotograferingarna. Ibland är det modellen och ibland är det fotografen. Denna gång var det modellen som kontaktade mig och undrade om jag ville styla henne. Inspirationen var hennes bakgrund. Tillbaka till rötterna, som hon kallade det. Och jag var såld. Vi träffades hos Suzi i Lund för styling och sedan begav vi oss till parken där fotograferingen ägde rum.

Det som är så speciellt för mig med denna fotografering (förutom att bilderna är några av mina favoriter i min portfolio) är att en av bilderna under hösten publicerades i Fotosidan Magasin 6/2015. Ett reportage gjordes om fotografen Magnus Lindqvist för att han vunnit titeln porträttmästaren 2015. Magnus fick då välja fyra bilder till reportaget och en av de är på Suzi K. Stort grattis Magnus till priset och reportaget och tack för att vi fick vara med på ett hörn!

Slutresultat ❤︎

Sujatha2

 

Fotografering med Marie Ossbring och Karina Szuter i Malmö. Först i stadsmiljö och sedan ute vid havet på ett fält med ny styling på plats.

Det var en av de varmare kvällarna. Kvavt, mörkt och fuktigt – något som förmodligen skulle fått oss i stämning om det inte vore för alla mygg. Jag vet inte om jag någonsin varit med om så mycket mygg här nere i Skåne och vi var inte klädda för invasionen. Vi skuttade rundor, skrek, svor och slog oss själva på kroppen för att få bort myggen. Fokuserade och förberedde oss för fotografering. Tog en liten paus, skuttade rundor, svor, slog oss själva på kroppen, skrattade åt oss själva, fokuserade och sen några bilder till.

När bilderna går att använda efter en sådan session så vet man att man jobbar med proffs. Jag klappar mig själv på axeln och bugar för Marie och Karina – resultatet var värt alla bett!

Slutresultat ❤︎

IMG_1467-webb

2.3-3
Foto: Karina Szuter www.karinaszuter.se

 

I sommar sökte jag en assistent. Jag tänkte att det kunde vara ett bra sätt att få hjälp under mina uppdrag och sällskap såklart, samtidigt som någon annan också skulle få möjlighet att utvecklas som MUA. Jag fick in fyra ansökningar, men efter att ha träffat Emma hade jag bestämt mig och det dröjde bara nån vecka tills vi var igång. Sedan hon började sin praktik hos mig i augusti har hon i princip varit med mig på varenda uppdrag och hon hjälper mig med allt! Allt ifrån att hålla koll på makeup, penslar och hårgrejer, till att göra touch ups och hjälpa andra i teamet. Hon är en klippa, otroligt duktig med så mycket potential och ni kan tro att vi har roligt tillsammans! Tack Emma!

 

Pride i Helsingborg. För andra året i rad har jag tillsammans med elever från Makeupstudion sminkat på Pridepeppet inför paraden. Intresset för att få lite glitter, färg, ett hjärta eller en regnbåge i ansiktet inför paraden har varit stort, så för att hinna med så många som möjligt valde vi i år att enbart göra ögon, mun eller något annat litet. Ville deltagarna ha en hela ansiktet sminkat kostade det 100 kr. Pengar som sedan oavkortat gick till RFSLs kampanj Jag är fri. Totalt fick vi in 300 kr för sminkningarna. När jag sedan skulle göra insättningen till RFSL förstod jag inte att den hade gått igenom så jag försökte igen. Det hade funkat första gången så bidraget blev det dubbla. Ibland är det bra att vara lite virrig! Nytt var också att vi hade fotografer på plats för att fotografera deltagarna som blivit sminkade innan de gick vidare till paraden. Tack Jeanette och Lotta för alla fina bilder!

28082015-IMG_4116

Slutresultat ❤︎

Keijo och jag sprang på varandra i paraden och passade då på att ta några bilder tillsammans.

 

Reality tv-serie. I höstas fick jag göra makeup och hårstyling på Anna Book och Kicki Danielsson inför inspelningen av en reality tv-serie som kommer att visas på SVT nu i vår. Vilka härliga personligheter – jag är ett fan!

Anna Book

 

Samarbete med Emma Ingolf. Under hösten har vi haft flera fotograferingar tillsammans. Företagsfotograferingar och portfoliofotograferingar. Emma är en fröjd att arbeta med för att hon är så organiserad och alltid har så god framförhållning. Hon har också en fantastiskt förmåga att instruera sina modeller och när det sker kan jag inte låta bli att ta fram kameran.

Johanna Fritz ska tävla i Miss University i år och under hösten träffades vi för att ta bilder inför tävlingen. Det var 10 grader i luften och regnade nästan hela tiden. Utöver att hålla koll på styling och försöka hålla modellen torr och varm mellan plåtningarna, var därför en av mina uppgifter som MUA att hålla kläder, penslar och annan utrustning torr. Så snart det slutade regna (för klarnade upp gjorde det aldrig riktigt den dagen), förberedde vi oss snabbt och såg till att få några bilder tagna. En eloge till dig Johanna som stod ut i kylan, hade förslag på att vara barfota på några bilder och för att du var så målinriktad! Vi önskar dig all lycka till i Miss University och ser dig som en självklar vinnare!

Slutresultat ❤︎

Några av bilderna från fotograferingen med Johanna Fritz. Makeup och håruppsättning av mig.

Fotograf Emma Ingolf

Fotograf Emma Ingolf
Fotograf: Emma Ingolf

 

Samarbete med Tove Frank. Vi har under hösten haft flera fotograferingar tillsammans för Monrow, E.MallaS och Magnolia Pearl med skönheterna Nathalie och Besa. Varje gång är en kreativ cirkus och humorshow. Ibland är det vi bakom kameran som inte kan fokusera och ibland är det modellerna som ställer till det. Som när Tove ber modellerna att se mer passionerade ut och de istället för att fokusera på att bli fotade, har ett djupt samtal om vad passion är. Jag, assistenten och Tove tittar förvånat på varandra och viker oss sedan av skratt. Eller som när vi har en plåtning på stranden i november månad och Tove vill se svart rök bakom Nathalie, och hennes assistent utan att tveka tänder en rökpatron, viker upp sina byxor och springer ut i vattnet. Själv står jag på stranden och viker mig av skratt. Tove är i ungefär samma ställning och Nathalie försöker fokusera i kylan.

Slutresultat ❤︎

Några av Toves fantastiska bilder. Mer av hennes konst hittar ni här.
Nathalie Besa Tove

Nat Tove

Besa clown 1

 

Halloween. Under fredagskvällen gjorde jag en spontanmake på en vän, lördagsnatten ägnade jag (tack vare Ellimacs!) åt att sminka personalen på Etage i Malmö och på dagen fick jag åka iväg på ett oförglömligt uppdrag.

Denna 11-åring hade i flera år tjatat om att få bli ordentligt sminkad inför Halloween. Mamman som inte ansåg sig klara av det, kontaktade därför mig för att han skulle få sin önskan uppfylld. När jag skulle börja täcka hans ansikte frågade jag en sista gång om han var säker på att han ville detta eftersom det kunde vara lite obehagligt. Till svar fick jag: ”Det är det värt!” När han lite senare frågade om han kunde sova med masken, visste jag att han inte skulle oroa sig för att ansiktet var täckt (det var skönt!). Föräldrarna skulle nog snarare få problem med att övertyga honom om att ta av masken efter buset innan läggdags.

 

Musikvideoinspelning med Anna PatarakinaHanouneh & the Polydramatics. Två långa, intensiva, känslofyllda och inspirerande dagar med ett fantastiskt team!! Tack för att jag fick vara med och skapa tillsammans med er och tack Anna för att du pressade mig till att göra makeup och hår på 10-15 min!

Även om jag tidigare varit med under inspelningar, var det nog första gången som jag fick vara med om att så många olika känslor skulle porträtteras i de olika scenerna på så kort tid. Det fick mig att få en helt annan bild av vad det faktiskt innebär att vara skådespelare. Att kunna gå från ett känslotillstånd till ett annat bara efter en kort paus. Hur mycket det krävs av skådespelarna för att de ska kunna känna och leva sig in i ett visst tillstånd. Jag är så imponerad!

Skådespelare: Ida Gyllensten & Håkan Carlsson

Slutresultat ❤︎

 

Jag försökte hålla det här inlägget kort. Det gick ju sådär (jag måste verkligen blogga oftare!). Men, det är så många som jag genuint vill tacka och långt ifrån alla som jag arbetat med under året har kommit med. Klyschigt värre så är jag så otroligt tacksam för att ha träffat var och en av er. Tack för allt ni ger och får mig att uppleva!

@muasofiaboman

Följ min blogg med Bloglovin

Lämna en kommentar