Leta efter kaninen!

Det här med smink är en vetenskap och precis som med allt annat upptäcker man hur lite man kan ju mer man lär sig. Utöver tekniker att lägga makeup, finns det en massa annat att tänka på. Produkternas innehåll och dess påverkan på människa, miljö och djur.

kaninkanin2kaninen2_0

Min ambition är att enbart använda mig av produkter som inte är djurtestade av den enkla anledningen att jag inte vill stödja djurplågeri och det finns alternativa metoder. Som makeupartist tycker jag att det dessutom är ännu viktigare att ta hänsyn till detta på grund av de mängder produkter jag köper in, men också för att det ofta är oss makeupartister som konsumenterna lyssnar på vad gäller produktval. Jag kan helt ärligt säga att jag inte kommit dit än – vissa produkter som jag använder är djurtestade i något led – men jag måste säga att utbudet av produkter som håller en bra kvalitet och som inte är djurtestade ökar och är allt lättare att få tag i. Det beror såklart till stor del på att konsumenter ställer krav så jag försöker!

Skönhetsindustrin är väl medveten om att alltfler konsumenter efterfrågar produkter som inte är djurtestade, vilket gör att många varumärken faktiskt drar nytta av det och vet hur de på bästa sätt ska marknadsföra sig utan att säga hela sanningen. Men, å andra sidan är det inte helt enkelt. Frågan om djurtester och huruvida det går att hitta produkter som inte är testade på djur är kontroversiell. För vad innebär det egentligen att smink inte är djurtestat? Det finns olika sätt att ta reda på det..

  1. Tillåter varumärket/moderbolaget djurtester på sina produkter? Läs på varumärkens hemsida om det tydligt framgår. Är det svårt att hitta information eller verkar det svårt att tyda och förstå varumärkets ståndpunkt så har produkterna (eller innehållet) med stor sannolikhet testats på djur.
  2. Finns det en tredje part som testar på djur åt varumärket/moderbolaget? Det är ofta på grund av att innehåll i kosmetikan eller för att själva produkterna djurtestats av en tredje part som informationen kan upplevas otydlig.
  3. Säljs varumärket i Kina? Då har produkterna garanterat testats på djur eftersom det är lag i Kina.
  4. Finns varumärket med på Petas eller Djurens rätts listor? Du kan lätt söka efter ett varumärke i Petas och Djurens rätts listor för att få svar på ovanstående frågor.
  5. Tänk på att alla varumärken inte finns med på Petas listor och att ett varumärke som kan ge ett tydligt svar på ovanstående frågor inte testar på djur.

Gör det lätt för dig själv & lägg ansvaret på företagen!
Vill du vara säker på att du gör allt du kan för att undvika produkter som är djurtestade? Köp produkter från sminkmärken där det klart och tydligt framgår att de inte är djurtestade eller leta efter kaninen! Ju mer krav vi ställer som konsumenter, desto fler varumärken är det som rättar sig efter våra önskemål.

Kolla upp ditt favoritmärke!
Djurens Rätt
PETA People for the Ethical Treatment of Animals
Cruelty Free International
Eleven.se

 

Lämna en kommentar